Hallinta
Menu

Aselajit

Kalpa on moderni versio vanhasta pistomiekasta

Kalpa on moderni versio vanhasta pistomiekasta

Kalpamiekkailu

on nykymuodossaan hyvää kuntoa, nopeaa järjenjuoksua ja raudanlujia hermoja vaativa urheilulaji. Miekkailulajeista se on helpoiten omaksuttava, koska säännöt ovat yksinkertaiset: se kumpi kaksintaistelijoista osuu ensin on oikeassa ja pisteen. Osuma-alue on koko vartalo miekkailukypärällä suojatusta päästä viimeiseen tossun kärkeen. Osumat rekisteröidään sähkömerkintälaitteella, jonka merkkivalon syttymiseen tarvitaan vain 750 gramman paine miekan kärkeen. Kalpamiekkailu on siis ennen kaikkea tarkuutta ja taitoa – ei voimaa – vaativa laji.

Kalpamiekkailuottelu otellaan alkuerissä viiteen pisteeseen = pistoon ja se kestää 3 minuuttia tehollista otteluaikaa. Jos otteluaika loppuu ennen viittä osumaa, otellaan vielä minuutin jatkoaika, jota ennen arvotaan kumpi miekkailija voittaa, jos jatkoaikakin päättyy tasan. Miekkailuottelu ei siis koskaan päädy tasapeliin, toinen voittaa aina – jos ei muuten niin arvalla. Alkuerien jälkeen seuraavat uloslyöntiottelut, joissa otellaan 15 pistoon tai  3 x 3 minuuttia + 1 minuutin jatkoaika.

Säilä on miekkailun nopein aselaji

Säilä on miekkailun nopein aselaji

Säilämiekkailu

vanhasta ratsuväen lyömämiekasta urheiluvälineeksi kehittynyt säilä on sekä lyönti, että pistoase. Säilämiekkailu on nopein aselaji miekkailu-urheilussa, eikä otteluissa käytetä ajanottoa, koska ottelut harvoin kestävät minuuttia kauempaa. Säilä on myös ns. sopimusase, jossa hyväksyttävän osuman aikaansaaminen vaati, että sen tekijällä on etuoikeus pistoonsa. Yksinkertaistetusti tämä merkitsee sitä, että hyökkäys pitää ensin väistää, ennenkuin miekkailija saa oman vuoronsa yrittää osumaa vastustajaan.

Säilämiekkailun agressiivinen ”hyökkäys on paras puolustus” -luonne vaatii miekkailijalta päättäväisyyttä ja nopeita refleksejä. Jalkatyö on erittäin intensiivistä ja suunnan muutokset miekkailualueella nopeita, joten jalka- ja keskivartalolihakset joutuvat säilämiekkailussa koville.