Hallinta
Menu

Turun Miekkailijoiden historiikki

Miekkailun tekniikkaharjoittelua Nunnavuoren Palloiluhallin miekkailukäytävällä 1980-luvulla

Miekkailun tekniikkaharjoittelua Nunnavuoren Palloiluhallin miekkailukäytävällä 1980-luvulla

Seuran perustaminen

Turussa, kahvila Lehtisessä, syksyllä vuonna 1938 kokoontui miekkailusta kiinnostuneita upseereita Turun Porin rykmentistä sekä ylioppilaita ja koululaisia. Päätettiin perustaa miekkailuseura Turun Miekkailijat r.y. ja ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin eversti W. Polttila sekä sihteeriksi J. Larinkari.
Perustamisajankohtana 1930-luvun lopulla seurassa oli 60 jäsentä, joista yli puolet kaatui talvisodassa puheenjohtaja Polttila mukaan lukien. Sotien jälkeen ranskalainen Roger Blanc ja suomalainen Kauko Jalkanen valmensivat turkulaisista uuden miekkailijapolven.

Harjoittelupaikat

Alkuvuosina miekkailua harjoitettiin koulujen liikuntasaleissa ympäri Turkua. Cygnaeuksen koululta siirryttiin 1970-luvun lopulla ensimmäiseen pitkäaikaisempaan harjoittelupaikkaan, Runosmäen palloiluhalliin.
1980-luvun puolessa välissä Runosmäestä siirryttiin Katedralskolanin suurehkoon jumppasaliin. Varusteita jouduttiin säilyttämään pihan toisella puolella sijaitsevassa vanhassa, kylmässä wc:ssä ja se vaikeutti harjoittelua. Varusteiden raahaaminen talvisin lumen keskellä vaati miekkailijoilta erityistä innostuneisuutta.
Vuonna 1991 tapahtui suuri muutos Turun Miekkailijoiden toiminnassa, saimme oman salin Wärtsilän liikuntakeskuksesta. Vuosien jälkeen meillä oli oma sali neljällä kiinteällä alueella, varustekopit samassa tilassa ja lisäksi vielä lämmittelysali peileineen käytössä! Onni Wärtsilän tiloissa jäi seitsemään vuoteen, koska halli purettiin ja tilalle rakennettiin asuinhuoneistoja. Näin ollen vuonna 1998 jouduimme muuttamaan uusiin tiloihin.
Tällä kertaa saimme entistä suuremmat tilat Alfan liikuntakeskuksesta, seinänaapureinamme oli mm. painijoita, nyrkkeilijöitä, pöytätennispelaajia ja voimistelijoita. Jouduimme kuitenkin luovuttamaan salimme voimistelijoille ja muutimme täysin omaan saliin vuonna 2000.
Nykyiset tilamme Parkin kentän miekkailustudiossa remontoitiin kesällä 2013 ja harjoittelu jatkuu entistäkin innokkaammin entistä tarkoituksenmukaisemmassa pikku salissamme.

Jäsenistö

Turun Miekkailijoiden jäsenmäärä on 1980-luvun alusta pysynyt sadan henkilön tienoilla. Koska miekkailu on pieni laji, seura kuuluu sadankin jäsenen voimin  Suomen suurimpien seurojen joukkoon.
Erityisen mielenkiintoista on ollut havaita, että miekkailuinnostus ja – harrastus on siirtynyt useasti myös seuraavalle sukupolvelle.  Ehkä tästä johtuu Turun Miekkailijoiden leppoisa harrastusilmapiiri, jota joskus Pääkaupunkiseudun hieman pragmaattisemmissa seuroissa ihmetellään 🙂
Yhtenä merkittävimmistä asioista seuran kehityksessä on ollut niin miekkailijoiden kuin miekkailijoiden vanhempien talkoohenki. Ilman tätä vapaaehtoistyötä seuramme elinvoimaisuus ei olisi ollut näin hyvä. Toinen tärkeä taustatekijä on ollut Turun kaupunki, joka on suhtautunut pienen seuran pyrkimyksiin ja tarpeisiin todella ymmärtäväisesti. Kaupunki on tukenut seuran toimintaa niin taloudellisesti kuin tilojen järjestämisenkin kautta.

Puheenjohtajat

Seuran ensimmäiseksi puheenjohtajaksi vuonna 1939 valittiin eversti Wäinö Polttila ja sihteeriksi diplomi-insinööri Jori Larinkari. Polttilan kaaduttua talvisodassa Larinkari valittiin vuoden 1940 lopulla uudeksi puheenjohtajaksi. Häntä seurasivat eversti M Strömberg vuonna 1941 ja sen jälkeen kenraalimajuri Arvid Appelgren. Vuonna 1943 seuran puheenjohtajaksi valittiin legendaarinen Arne ”Antti” Andrésen, joka jatkoi tehtävässä 40 vuotta aina vuoteen 1983 asti. Tällöin Nils-Åke Trapp astui seuran johtoon ja Antti Andrésen siirtyi kunniapuheenjohtajaksi. Arto Soilamo oli seuraava pitkäaikainen puheenjohtaja vuosina 1991-2001. Häntä seurasivat Ilpo Penttinen vuosina 2001-2010 ja Risto Kaski vuodesta 2010 eteenpäin.

Kupittaa Tournamentin isä, Arne -Antti- Andrésen (oik) ja häntä puheenjohtajan seurannut Nils-Åke Trapp vas.

Kupittaa Tournamentin isä, Arne -Antti- Andrésen (oik) ja häntä puheenjohtajan seurannut Nils-Åke Trapp vas.

Kupittaa Tournamentin historiaa

Turun Miekkailijoiden järjestämä Kupittaa Tournament on ollut vuodesta 1978 alkaen Suomen merkittävin vuosittainen kansainvälinen kilpailutapahtuma miekkailussa. Kilpailun perusti Arne ”Antti” Andrésen (1919-1991) ja hänen aisaparinaan toimi Nils-Åke ”Nisse” Trapp (1936-2000).Ensimmäiset kilpailut oteltiin Runosmäen palloiluhallissa. Kilpailut siirtyivät Kupittaan urheiluhalliin vuonna 1980, jolloin nimi Kupittaa Tournament vakiintui. Turun kaupungin ystävyyskaupunkitoiminta muun muassa Leningradin/Pietarin, Göteborgin, Tallinnan, Gdanskin, Oslon ja Bolognen kanssa loi perustan kilpailujen järjestämiselle. Turun kaupunki avusti kisajärjestelyjä taloudellisesti, kun kisoihin osallistui joukkueita näistä kaupungeista. Kupittaa Tournament on ollut erityisesti pohjoismaisten, mukaan lukien virolaisten, ja puolalaisten miekkailijoiden suosiossa. Kilpailu on ollut lähes aina kaksipäiväinen. Aselajeina ovat olleet floretti, kalpa ja säilä, mutta vuoden 1987 jälkeen on oteltu ainoastaan miesten ja naisten kalvalla.
Kilpailun luonne muuttui vuonna 2002, kun Kupittaa Tournament sai FIE:n satelliittiturnauksen aseman. Tämä on innostanut kovatasoisia ulkomaisia osanottajia hankkimaan MC-pisteitä Kupittaalta. Eksoottisimmat osallistujat ovat tulleet Thaimaasta ja Puerto Ricosta asti. Kupittaa Tournament on ollut Suomen kovatasoisin miekkailukilpailu jo vuosien ajan, ja ensimmäistä miesten kalvan suomalaisvoittajaa saatiin odottaa vuoteen 2010 asti, jolloin Espoon Miekkailijoiden Dennis Bade voitti kilpailun. Naisten puolella turkulainen Minna Lehtola voitti kilpailun ensimmäisenä suomalaisena vuonna 1994.
ilpailuissa jaettiin Turun Miekkailijoiden teettämä arvokilpailumitali, jonka pohjana käytettiin Valdemar Kasken suunnittelemaa Kupittaa Tournament mitalia. Risto Kaski modifioi mitalin EM-kilpailuihin sopivaksi.

KISATAPAHTUMIA VUOSIEN VARRELTA

Kerran 1980-luvulla lunta satoi puoli metriä kilpailupäivien välisenä yönä. Joukkuekilpailut myöhästyivät useita tunteja ennen kuin järjestäjät ja kilpailijat pääsivät paikalle kaiken lumen keskellä.

*1980* Olympiavoitaja Johan Harmenbergin kunto on edelleen Moskovan tasoa ja hän voittaa miesten kilpailun. Naisten floretissa Marja-Liisa Someroja passittaa pronssiottelussa ex-maailmanmestari Kerstin Palmin katsomoon.
Turun Sanomat uutisoi: ” Turun Miekkailut maailmancupin ranking-kisoiksi!” Juttu taisi kuitenkin olla hieman aikaansa edellä, sillä FIE pisteitä päästiin jakamaan vasta 22-vuotta myöhemmin…

*1981* Kupittaa Tournamentin 155 osallistujasta 90 on Ruotsista! Määrä selittyi sillä, että Ruotsin miekkailuliitto on nimennyt Kupittaan EM-kisojen katsastuskilpailuksi. Maailmanmestareita ja Olympiavoittajia vilisevästä osallistujakaartista voiton kuitenkin nappaa Ruotsin 20-vuotias Greger Forslöw.

*1982* Kimmo Puranen Kupittaan pronssilla.

*1983* Naisten floretissa saatiin harvinaista suomalaisherkkua Ylioppilasmiekkailijoiden Salla Harjuntaustan tullessa toiseksi. Taakse jäivät mm. Moskovan olypialaisten pronssinainen, Puolan Barbara Wysoczanska ja Pohjolan ykkönen Ruotsin Kerstin Palm.

*1984* Los Angelesin olympiaboikotin vuoksi kisoista pois jäänyt Ludomir Choronowski voittaa miesten kalvan. LA:n olympiahopeamitalisti Björne Väggö jää neljänneksi. Naisten floretin palkintojenjakoa kommentoi Turun Sanomat seuraavasti: ”Kuudentena oli paras suomalainen, tietenkin HFM:n suloinen ykköstyttö Marja-Liisa Someroja”.
*1985* Puolalaiset vastaavat taas parhaista tuloksista, mutta Ylioppilasmiekkailijoiden Jouni Paattakainen pelastaa suomalaispäivän sijoittumalla iltamyöhään venyneessä kilpailussa toiseksi. Finaali Puola Piotor Jablowskin kanssa on tasainen päättyen vain 10-8.

*1986* Ennätysvuosi: miesmiekkailijoita 128 kpl ja miesjoukkueita 27 kpl!
HFM:ää edustanut Lars Winter sijoittuu toiseksi, pudottaen matkalla mm. kaksi Pariisin Racing Club France’n miekkailijaa. Ranskalaisen miekkailucharmin innoittaman Turun Sanomat uutisoi lajista: ”Vain naisesta voi pitää enemmän – ranskalaismiekkailijat Turussa”
Naisten florettiin osallistui 50 daamia, terävimpinä puolalaiset jotka vievät kolmoisvoiton, sekä jyräävät joukkuekilpailun vastustajansa 5-0, 5-0,5-1. Suomen 23:sta naisesta paras on Heidi Kock neljäntenä.

*1987* ”Suomalaisille kävi kalpaten Kupittaalla” – uutisoi Turun Sanomat. Puola ja Ruotsi keräävät mitalit. Ruotsista mukana koko edustusjoukkue.

*1988* Turun Miekkailijoiden 50-vuotis juhlakilpailu. Kilpailut olivat poikkeuksellisesti kolmipäiväiset. Kyseisenä vuonna oteltiin kalvan ja floretin lisäksi myös säilällä jossa Turun Miekkailijoiden Risto Kaski oli toinen. Naisten kalvalla turkulainen Riitta Michelson sijoittui toiseksi ja varsinaisen yllätystuloksen taisteli Miekka Miesten Veli-Jussi Kyllijoki sijoittumalla toiseksi miesten kalvassa. Ulkomaalaisista osallistujista mainittakoon Soulin joukkueolympiapronssimies Vladimir Reshtsitshenko, joka ei vatsasairauden vuoksi kuitenkaan päässyt osallistumaan itse kisaan.

*1989* Virolaiset puhdistavat pöydän, miesten voitto ja neljä virolaista kahdeksan parhaan joukossa. Naisten kisan voittaa Ruotsin Pia Albertsson, toinen on Helsingin Nykyaikaisten miekkailijoiden Camilla Sjöström, Turun Riitta Michelson on kolmas.

*1990* Turun Miekkailijoiden naisjoukkue voitti kultaa joukkueella Minna Kääriäinen, Riitta Michelson, Nina Björkman ja Tina Lovén. Kautta aikojen parhaan turkulaismiestuloksen tekee kotiseuran Risto Kaski sijoittumalla upeasti neljänneksi. Suomea Soulin Olympialaisissa 19988 edustanut Lars Winter on finaalissa jo toista kertaa, mutta tällä kertaa voiton esteenä on “Viron henkisesti kettumaisin miekkailija” Meelis Loit.

*1991* Kupittaalla yhteensä 172 osallistujaa uutisoi Turun Sanomat, virolaiset voitavat sekä miesten (Kaaberma) että naisten (Rohi) kilpailut.

*1993* Minna Lehtola pääsee naisten finaaliin, mutta Viron Maarika Vösu on tällä kertaa vahvempi luvuin 15-8.

*1994* Minna Lehtola (ent. Kääriäinen) ensimmäinen turkulainen ja suomalainen Kupittaa Tournament voittaja!

*1995* Turun Miekkailijoiden naisjoukkue voitti kultaa joukkueella Minna Lehtola, Riitta Michelson ja Nina Lundgren.

*1996-1997* Kisat voittaa vuorovuosina tähän asti kisahistorian ainut “miekkailupariskunta”. Alla Zuikova voittaa naisten kalvan 1996 ja 1997 Viktor Zuikov miesten kalvan.

*1998* Kupittaa Tournamentin 20-vuotisjuhlakilpailut järjestettiin ravintola Koulussa. Finaalin vieminen ravintolaan sai suurta julkisuutta paikallislehdessä ja ideaa pidettiin hyvänä.

*1999* Finaalit käytiin ravintola Alabamassa. Viron Heidi Rohi voittaa kilpailun kolmannen kerran. Miesten kisaa latistaa hieman samana viikonloppuna Portugalissa samanaikaisesti järjestetty maailman cupin osakilpailu, joka keräsi paikalle huiput Virosta, Latviasta, Liettuasta ja Ruotsista.

*2000* Lajin viemistä yleisön pariin jatketaan ja finaalit käytiin tanssiravintola Feenixissä.

*2001* Kupittaalla oli ennätysmäärä tuomareita ja kilpailut sujuvat moitteettomasti. Suomen Miekkailuliitto tuki kilpailuja merkittävästi.

*2002* Kupittaa Tournamentista tuli osa FIE:n satelliitti turnausta. Kahdeksan parasta miekkailijaa lunastaa kilpailun jälkeen MC-pisteitä. Virolainen Kaido Kaaberma voitti kilpailun historiallisesti kolmannen kerran nimiinsä miesten kalvalla. Kilpailuun osallistui miekkailijoita Puerto Ricosta asti.

*2003* FIE lähetti virallisen valvojan, ranskalaisen Serge Aubaillyn, seuraamaan satelliittistatuksen saanutta Kupittaa Tournamentia Turkuun. Palaute oli positiivista, ainoa huomautettava asia oli yleisön puute, vaikka finaalialueen taustaverhon takana käynnistetty lasten pomppulinnan täyttökompressori aiheuttaa hieman hämminkiä kesken finaaliotteluiden! Kilpailuun osallistui miekkailijoita Thaimaasta asti.

*2004* Virolainen Maarika Vösu voitti kilpailun historiallisesti kolmannen kerran nimiinsä naisten kalvalla. Tällä kertaa kaukaisin turnauksen osanottaja on Australiasta. Kansainvälistä väriä turnaukseen tuovat myös kalpamiekkailijat Ruotsista, Norjasta, Tanskasta, Virosta, Ranskasta, Saksasta, Irlannista ja Isosta-Britanniasta.

*2005* Kupittaa Tournament käydään Pietarin MM-kisojen varjossa.

*2006* Kaikilta kilpailijoilta vaaditaan rekisteröityminen FIE:en ennen kuin itse kilpailuun voi osallistua. Kilpailussa oli mukana yksi erityisen mielenkiintoinen henkilö: norjalainen Thomas Eriksrud Andresen, perustajan Antti Andrésenin tyttärenpoika. Kilpailuun osallistui miesmiekkailija Yhdysvalloista asti.
Naisten kisaan saadaan suomalaisvoittaja, kun Unkarin lahja Suomen miekkailulle, Borbala Fabian vie kultaa. Miestenkään puolella voitto ei ole kaukana Dennis Baden sijoittuessa hopealle luvuin 12-15 Viron Marno Allikaa vastaan.

*2007* Kupittaan voittajataulukkoon kirjoitettiin uusi nimi. Finaalissa olivat vastakkain vuoden 2006 MM-kolmonen Sven Järve ja Nikolai Novosjolov, molemmat Virosta. Pitkä ja ulottuva Novosjolov voitti finaalin suorastaan näytöstyyliin luvuin 15-4. Naisissa Borbala Fabian uusi voittonsa.

*2008* Kupittaa Tournament 30-vuotis juhlakilpailut. Finaalit käydään kristallikruunujen alla Caribian 994-hallissa. Juhlavuoden kunniaksi seuralle teetettiin Tero Hakkaraisen suunnittelema lippu ja koottiin seuran historiikki.

*2009* Suomalaiset  siskokset Catharina ja Michaela Kock tuovat Suomeen peräti kaksoisvoiton naisten FIE Satelliittikailpailussa. Finaalissa isosisko Catharina on vielä Michaelaa taitavampi ja vie Kupittaan voiton. Miehissä Niko Vuorinen on jo lähellä voittoa, mutta joutuu tunnustamaan Ruotsin  Joar Sundmanin vahvemmakseen.

*2010*  Kupittaa Tournamentin  taika rikkoutui kun Suomi sai peräti kaksoisvoiton miesten kalvassa. Espoon Miekkailijoiden Dennis Bade oli finaalissa Helsingin Miekkailijoiden Andras Koroknay-Palia vahvempi luvuin 15-11.

Kupittaa Tournamentin mainoskuva vuodelta 2010

*2011* Suomi saa ”melkein” voiton miesten kalvassa toisena vuonna peräkkäin, kun suomalaiset sukujuuret omaava Tommi Hurme USA voittaa miesten kalvan. Suomen nuori ja lupaava kalpamies Kasper Roslander tulee toiseksi.

*2012* Kisaorganisaatio kokeilee ensimmäistä kertaa ”paperitonta” tulospalvelua käyttämällä TV-screenejä. Kansainvälisen Miekkailuliiton virallinen valvoja italialainen Gianandrea Nicolai antaa kisaorganisaatiolle lähes ylistävät arvosanat kilpailun järjestelyistä.

Suomalaismenestystä saadaan miesten kalvassa, kun Niko Vuorinen pääse jo toistamiseen yrittämään Kupittaan valloitusta. Valitettavasti tällä kertaa kantona kaskessa on Latvian  Mihails  Jefremenko. Turun Miekkailijoiden vielä juniori-ikäinen Rasmus Mellanen sijoittuu hienosti kolmanneksi.

*2013* Hallitseva maailmanmestari Nikolai Novosjolov ottaa omansa ja voittaa miesten Kupittaa Tournamentin. Finaalivastustaja, maanmies Sten Priinits antaa kuitenkin hyvän vastuksen. Turun Miekkailijoiden Teemu Seeve ja Habdan Kasper Roslander jakavat kolmannen sijan.

Virolaiset hallitsevat myös naisten kilpailua, jonka finaalissa Kristina Kuusk voittaa Ruotsin Johanna Bergdahlin.

Teemu Seeve tuulettaa Kupittaalla 2013

Teemu Seeve tuulettaa Kupittaalla 2013

 

*2014* Kisaosallistujien määrä vaikuttaa vakiintuneen miesten kisassa noin 70 osallistujaan. Järjestelyt sujuvat rutiinilla – mitä nyt sunnuntain kansallislaulu aiheuttaa pientä teknistä tilannetta, soitto hoituu modernisti mikrofoni + älypuhelin yhdistelmällä.

Miesten kisassa nähdään kaikkien aikojen hienoin voiton tanssi, kun Sten Priinits voittaa jännittävässä finaaliissa virolaisen maanmiehensä Jüri Salmen 13-12. Alexander Lahtinen pitää Suomen mirallikanssa kolmannella sijallaan.

Naisten kisan voittaa Viron Katrina Lehis, Suomen Catharina Kock sijoittuu hienosti kolmanneksi.

*2015*   Kupittaa Tournament kokoaa 320 miekkailijaa Turkuun.  Lauantaina 17.10. 143 miestä 25 eri maasta kamppaili kalpamiekkailun aikuisten Maailman Cup-pisteistä. Kalvan ohessa säihkyvät myös säilät; sekasarjan kilpailussa miehet ja naiset ottelivat yhdessä. Kolmas lauantain kilpailusarja oli paramiekkailu- eli pyörätuolikalpa, joka oli ensi kertaa mukana Kupittaa Tournamentin ohjelmassa.

Viron Juri Salm saa revanssin 2014 hopeasijalleen ja voittaa miesten finaalissa USAn Ariel Simmonsin.  Suomen Dennis Bade putoaa harmittavan tiukasti semifinaalista Valkovenäjän Dzianis Paulouskille  13-12.

Sunnuntaina 18.10. Kupittaan Urheiluhalli oli kapasiteettinsa rajoilla, kun 48 naista 14 maasta ja 174 miesjunioria 25 maasta taistelevat kalvalla Maailman Cup –pisteistä. Kilpailu ”putosi” turkulaisten järjestettäväksi, kun alkuperäinen kreikkalainen taho joutuu perumaan tapahtuman.

Juniorien Maailan Cup aiheuttaa järjestäjille paljon lisätyötä mm. hotellikuljetuksien ja normaalia tiukemman varustetarkastuksen puitteissa.

Juniorien kilpailussa koetaan yllätys, kun maailman 1. rankattu Zsombor BANYAI putoaa neljännesfinaaleissa Puolan Maciej  BIELEC’ille.   Finaalissa Itävallan Josef MAHRINGER voittaa Unkarin  Gergely SIKLOSIn  luvuin 15-14.

Naisten FIE Satelliitti pisteet lähtevät Turusta ensimmäistä kertaa Japaniin. Ayaka SHIMOOKAWA tiputtaa matkallaan kisan voittoon Suomen Anna Salmisen prossille, mutta kokonaisuudessaan Suomen naisten  panos on vahva – kahdeksan parhaan joukossa on neljä suomalaista: 7. Michaela Kock,  6. Suvi Lehtonen , 5. Catharina Kock ja 3. Anna Salminen.

Sunnuntain semifinaalin avasi kansanedustaja, puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva ja kansallislaulut hoidetaan varman päälle palkatun DJn soittamina.

*2016* Kupittaa Tournament siirtyy FIEn päätöksestä keväälle, eikä perintiestä syksyn Kupittaata järjestetä olleenkaan.

*2017* Kupittaa Tournament pidetään ensimmäistä kertaa keväällä, 18. – 19. maaliskuuta. Uzbekistanilaistunut ukrainalainen Oleg Sokolov voittaa miesten FIE Satelliitin ja tiputtaa matkalla voittoon ensin Turun Teemu Seeven 8.-taulukossa ja Helsingin Miekkailijoiden Niko Vuorisen semifinaalissa. Finaalissa Italian Federico Bollati tekee hienon nousun tappioasemasta, mutta kiri ei aivan riitä, ja Sokolov voittaa finaalin 15-14. Kilpailuun osallistui 90 miestä.

Naisten FIE Sateliitti kulki tuttuun tapaan virolaiskomennossa .Finaalissa toisiaan pääsivät tällä kertaa kyttäilemään Nelli Paju ja Kristina Kuusk.
Kupittaan kuningattareksi kruunattiin Nelli Paju lukemin 15-11. Osallistujia 49 naista.

Kalvan lisäksi oteltiin sunnuntaina miesten ja naisten FIE-satellitti säiläkilpailu. Miehissä Eksotiikkaa edusti Neitsytsaarien säilisti Teddy Weller, joka säiläilikin vallan mainiosti kolmanneksi, miesten säilän voitti Turkin Enver Yildirim. Myös naisten säilässä voitto meni Turkkiin, Irina Shchukla voitti finaalissa Brittien Kate Daykinin 15-11.

Kahviossa uusi myyntiartikkeli, täytetyt patongit, tekevät hyvin kauppansa!

*2018 -kevät* Jos vuosi 2016 oli hiljaista Kupittaa rintamalla, 2018 kilpailu sitten pidettiinkin kaksi kertaa! Keväällä lisämausteena tutuihin SatelliittiMaailmanCup-kuvioihin oli lisätty Veteraanien Pohjoismaiset Mestaruuskilpailut. Miesten Satelliitissa ”Turun oma poika”, Viron Sten Priinits voittaa ja Turun Miekkailijoiden Teemu Seeve on toinen. Naisten Satelliitin voittaa Viron Katrina Lehis.

2018-syksy* Kupittaa Tournament juhlii 40-vuotista uraansa työn merkeissä ja koska samalla Turun Miekkailijat täytti 80-vuotta, kilpailussa keskitytään oleelliseen – iltajuhlaan 🙂 Kilpailun tulospalvelussa SM5L-n puheejohtaja Terho Mustonen tekee epävirallisen ”kilpailun kuljettamisen nopeusennätyksen” ja runttaa sekä miesten, että naisten kilpailun läpi yhdessä päivässä.

Naisten kisa on tällä kertaa miehiä kovatasoisempi, eivätkä Viron EM-mitalistit jätä muille kilpasiskoilleen kuin murusia. Julia Beljajeva voittaa finaalissa Irina Embrich’in 14-13.

Miehissä vuoden 2015 MM-pronssimitalisti Patrick Jorgensen voittaa finaalissa Niko Vuorisen 15 – 5.

TMÅFn 80-synttärit pidetään Hus Lindmanin lihapatojen ääressä ja loppuilta käytetään kalorien polttamiseen tanssilattialla!